Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

 


Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;


Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί την κυριότερη αιτία της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης στον δυτικό κόσμο. Κατά κύριο λόγο, προσβάλλει άτομα μεγάλης ηλικίας. Το 2004, υπολογίστηκε ότι περίπου 1,75 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 40 ετών και άνω, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρημένη ΗΕΩ. Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου.

Ο επιπολασμός της ΗΕΩ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί στα 22 εκατομμύρια έως το έτος 2050, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός αναμένεται να αυξηθεί στα 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040.
Ποιες είναι οι διάφορες αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΗΕΩ;


Γήρανση

Κάπνισμα

Αρτηριακή Υπέρταση Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Κακή διατροφή

Χαμηλά επίπεδα Αντιοξειδωτικών

Κληρονομικότητα


Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της ΗΕΩ;

Εάν είστε στα αρχικά στάδια του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ενδέχεται να μην έχετε συμπτώματα. Το πρώτο σημάδι που μπορεί να παρατηρήσετε είναι μια σταδιακή ή ξαφνική αλλαγή στην ποιότητα της όρασής σας ή ότι οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται παραμορφωμένες σε εσάς. Αυτό, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε δραματική απώλεια της κεντρικής όρασης.


Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Σκούρες, θολές ή λευκές περιοχές που εμφανίζονται στο κέντρο της όρασής σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε μια αλλαγή στην αντίληψή σας για το χρώμα.


Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας «Bλέπω όσα αγαπώ», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς και την υποστήριξη της BAUSCH Health”

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Συμπληρώματα διατροφής: Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες;

Παρότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί την ΗΕΩ, τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης σε ορισμένους ασθενείς.

Μία μεγάλη επιστημονική μελέτη στις Η.Π.Α., η μελέτη AREDS, έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία περιέχουν Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Βιταμίνη C & Ε) και ψευδάργυρο, μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ.

Επίσης, δημοσιευμένες μελέτες καταδεικνύουν τον δομικό, λειτουργικό και προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών οξέων για τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δέχθηκε, επίσης, το DHA (Ω3 λιπαρά οξέα) ως ευεργετικό συστατικό στα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να ισχυριστεί ότι το "DHA συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης". Η θετική επίδραση παρατηρείται με ημερήσια δόση DHA μεγαλύτερη από 250 mg.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κλινικής μελέτης Luna, διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται η πυκνότητα των χρωστικών της ωχράς κηλίδας με την ταυτόχρονη χορήγηση Λουτεΐνης, Ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών βιταμινών (Βιταμίνη C & Ε) και ιχνοστοιχείων (Ψευδάργυρος & Σελήνιο). Η Λουτεΐνη και η Ζεαξανθίνη προάγουν την αύξηση της πυκνότητας των προστατευτικών χρωστικών της ωχράς κηλίδας και επιπλέον οι βιταμίνες C & Ε, ο Ψευδάργυρος και το Σελήνιο, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των παραγόντων δημιουργίας της ΗΕΩ.


Συμπληρώματα διατροφής Ocuvite
για την προστασία της φυσιολογικής όρασης των ματιών
Έχετε ΗΕΩ; Σώστε την όραση σας με ένα τεστ Amsler.

Εάν έχετε εκφυλισμό στην ωχρά κηλίδα, μια απλή καθημερινή ρουτίνα, που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε την όραση σας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς του ματιού που σας επιτρέπει να βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες. Η ωχρά κηλίδα δίνει την κεντρική όραση, βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε το πρόσωπο κάποιου, να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα ή να δείτε τους δείκτες σε ένα ρολόι που δείχνουν τον χρόνο.

Η πιο κοινή μορφή της ΗΕΩ είναι γνωστή ως “ξηρά” μορφή. Μικρά κίτρινα ή άσπρα κομμάτια λιπαρών πρωτεϊνών που ονομάζονται drusen συχνά σχηματίζονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Τελικά, η ωχρά κηλίδα μπορεί να γίνει πιο λεπτή και να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Η “ξηρά” μορφής της ΗΕΩ μπορεί τελικά να μετατραπεί σε “υγρής” μορφής ΗΕΩ - μια πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας που μπορεί να μειώσει περισσότερο την όραση.

Η όραση στα άτομα με ΗΕΩ συνήθως μειώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουν πόση όραση έχουν χάσει. Γι 'αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό τεστ που ονομάζεται πλέγμα Amsler για να ελέγχουν την όρασή τους κάθε μέρα. Η χρήση αυτού του πλέγματος Amsler είναι απαραίτητη για την εύρεση οποιωνδήποτε αλλαγών της όρασης που δεν είναι προφανείς.


Χρησιμοποιήστε το πλέγμα μία φορά την ημέρα, κάθε μέρα.

Το πλέγμα Amsler είναι ένα απλό τετράγωνο που περιέχει ένα μοτίβο πλέγματος και μια κουκκίδα στη μέση. Αυτός ο σχεδιασμός, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα στο οπτικό σας πεδίο.

Πλέγμα AmslerΓια κάποιον με ΗΕΩ, ένα πλέγμα Amsler μπορεί να φαίνεται να έχει κυματιστές γραμμές ή κενά σημεία.

Για να χρησιμοποιήσετε το πλέγμα Amsler, ακολουθήστε αυτά τα βήματα μία φορά την ημέρα, κάθε μέρα:


  • Φορώντας γυαλιά που συνήθως χρησιμοποιείτε για να διαβάσετε, κρατήστε το πλέγμα 30 έως 40 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας σε καλό φως.
  • Καλύψτε ένα μάτι.
  • Κοιτάξτε απευθείας στην κεντρική κουκκίδα με το ακάλυπτο μάτι σας και κρατήστε το βλέμμα σας επικεντρωμένο σε αυτό.
  • Ενώ κοιτάζετε κατευθείαν την κεντρική κουκκίδα, παρατηρήστε στην πλευρική σας όραση εάν όλες οι γραμμές πλέγματος φαίνονται ευθείες ή εάν τυχόν γραμμές ή περιοχές φαίνονται θολές, κυματιστές, σκοτεινές ή κενές.
  • Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με το άλλο μάτι.


Εάν παρατηρήσετε τυχόν περιοχές του πλέγματος που εμφανίζονται πιο σκούρες, κυματιστές, κενές ή θολές, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας. Ο Οφθαλμίατρος σας θα ελέγξει για να δει τι συμβαίνει με την ΗΕΩ και θα ξεκινήσει τη θεραπεία, εάν χρειάζεται.


Θυμηθείτε: κάνοντας αυτήν την απλή εξέταση των ματιών στο σπίτι μία φορά την ημέρα, κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε την όρασή σας.